10 ianuarie 2011

Pizza Titan

O combinație între pizza italiană și cea indiană (tandoori pizza).

Ingrediente (4 persoane):
Aluat:
300 g de făină albă
15 g de drojdie
1 linguriță de zahăr
½ linguriță de sare
½ linguriță de coriandru boabe măcinat
¼ linguriță de nucșoară
½ cană de lapte călduț
2 linguri de ulei
Sos:
2 linguri de pastă de roșii (sau ketchup dulce – în care caz nu se mai pun zahărul, sarea și oțetul)
½ linguriță de zahăr
1 linguriță de oțet
1 vârf de linguriță de piper (alb sau negru)
¼ linguriță de oregano
¼ linguriță de praf curry
1 ceapă mare tocata mărunt
3 căței de usturoi tocat
6 linguri de apă
200 g de ciuperci albe tocate mărunt
1 lingură de ulei
½ linguriță de chimen
1 vârf de cuțit de scorțișoară
Topping:
150 g de salam sau cârnăciori fierți și tăiați mărunt
1 ardei roșu tăiat în felii subțiri
8 măsline mari tocate (sâmburii scoși)
1 ceapă albă tăiata în solzi subțiri
150 g de cașcaval ras (Mozarella sau Delaco în combinație cu Parmezan)
4-5 fileuri de anșoa tăiate în bucăți de 2 cm (opțional)

Mod de preparare:
Într-un castron de 4 litri se dizolvă drojdia în laptele călduț cu zahărul și sarea. Se adaugă făina, uleiul, coriandrul și nucșoara. Se amestecă cu furculița până se incorporează toate relativ bine, după care se frământă cu mâna. Dacă aluatul e prea tare, se mai adaugă puțină apă călduță, până când e foarte moale, nu curge și nu se lipește. Se acoperă castronul cu un prosop umezit și deasupra cu o farfurie. Se lasă la cald cam 2 ore, sau la frigider de pe o zi pe alta. Dacă se folosește aluat de la frigider, se scoate cu ½ ora înainte de folosire. Acest aluat se poate și congela, caz în care se scoate și se lasă să se dezghețe înainte de folosire.
Într-o tigaie se pune o lingură de ulei, se adaugă usturoiul și ceapa tocate, se călesc 3-4 minute la foc mic, se adaugă restul de ingrediente pentru sos, și se amestecă continuu până se face ca o pastă. Se dă de-o parte.
Se aprinde cuptorul. Se pune aluatul pe o suprafață presărată cu făină și se întinde cu sucitorul o foaie rotundă cu diametrul de 35 cm. Se așează pe o tavă presărată cu făină (tava de la cuptorul aragazului e bună, dar și mai bună ar fi o tavă de teflon rotundă, special pentru pizza). Cu o lingură se întinde sosul de ciuperci, cașcavalul, bucățelele de salam sau cârnăciori, ardeiul roșu, măslinele, ceapa și bucățelele de anșoa. Se da la cuptor aproximativ 20 minute la inaltime medie și la foc mic.

Pentru adulți de poate pune 1 ardei iute proaspăt tocat sau sos de Tabasco (sos de ardei iute roșu). Ciupercile pot fi tocate și curățite în altă zi, înainte de preparare și congelare – ele se vor scoate de la congelator și se vor lasă să se dezghețe în apă rece înainte de a fi adăugate la sos.

O felie de Pizza Titan. Este o pizza uriașă, care poate fi reîncălzită în cuptor dacă rămâne pentru a doua zi.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu